sábado, 11 de mayo de 2013

Festes d'Aielo de Malferit


A Aielo de Malferit, les festes també són part del seu patrimoni cultural i són moments molt bons per a poder visitar la localitat.


A l’octubre, podem gaudir de la celebració del 9 d’Octubre, dia de la Comunitat Valenciana, on es
commemora la conquesta de valència per Jaume I. Al poble, es fa una cercavila amb la banda de música per carrers del poble i s’organitzen diferents activitats com una partida de pilota valenciana i un esmorzar popular per a tota aquella gent que acudixca a l’acte.

Altra festa molt coneguda és la de Tots Sants, que es celebra l’1 de Novembre. Antigament uns dies abans, els xiquets solien anar al cementeri amb els familiars per a visitar als familiars soterrats i als germans, ja que era habitual per aquell temps, que moriren xiquets menuts. En aquells temps, acudien a les
portes del cementeri a berenar uns dolços molts característics d’aquests dies com són les cofafes, pastes fetes amb la pasta del pa-socarrat i amb fruits secs per damunt. Hui en dia encara es conserva aquesta tradició, però es fa per separat i ja no es va a menjar-se la cofafa al cementeri, sinó que a l’escola es celebra menjant-se la cofafa allí.

Cap al febrer, concretament dos dijous abans del dijous de Cendra, es fa una festa escolar de mestres i alumnes que s’anomena “la Cassoleta”.

Eixe dia tots els alumnes i mestres del col·legi, es disfressen amb les vestimentes preparades a l’escola i fan una cercavila pel poble amb música i balls. En acabar la cercavila, les mares duen la tradicional cassola (arròs al forn) a cada xiquet i junt als seus companys dinen a l’escola.

Altra època bonica per poder visitar el poble i gaudir de les seves festivitats, paisatges i gastronomia es en primavera, quan comença la setmana santa.

Aquesta comença el Diumenge de Rams, on tot el poble acudeix al passeig de l’Eixample amb palmes i fulles de llorer i acompanyen al santíssim en processió fins l’església, on es fa la missa, d’aquesta manera es celebra l’entrada de Jesucrist a Jerusalem. A Aielo hi ha dues cofradies, la de la Mare de Deu dels Dolors i la del Sant Sepulcre, que el dia abans de Rams, fan el trasllat de les Imatges a casa d’alguns cofrades, que les exposen al públic a les seves cases fins al Dijous Sant.

El dijous sant, hi ha la missa tradicional amb el lavatori de peus i per la nit es fa el Via Crucis des de l’església fins al calvari. Abans de dur les imatges a l’església, les diferents cofradies passen per les cases on estan les imatges per a recollir-les i dur-les al punt d’eixida del Via Crucis.

El divendres sant, es fa la processó del Soterrament, i és costum aquest dia, anar a besar els peus al Crist del Sepulcre a l’església.

El dissabte a la nit, Nit de Glòria, el revolteig de campanes anuncia la Resurrecció del Senyor. Aquesta nit, els aficionats a la pólvora estan preparats i a la primera campanada comencen a disparar coets d’eixida a l’eixample i a l’avinguda Santíssim Crist.

Finalment, la pasqua de resurrecció, es celebra als tres dies següents del dissabte de glòria, on la gent va a menjar-se la mona al camp i a fer volar la milotxa.

Ja a l’estiu trobem les festes patronals de moros i cristians. Aquestes són les festes principals de la localitat, i on els carrers s’engalanen amb banderes, llums i música, i és on la gent més ompli els carrers.
Aquestes festes es celebren al mes d’agost. En un principi, aquestes festes tenien un caràcter cívic-religiós en honor als patrons del poble, el Santíssim Crist de la Pobressa i Sant Engraci Màrtir.

L’origen d’aquestes festes, s’atribueix al fet que els habitants del poble en aclamar-se al Santíssim Crist de la Pobressa no es varen veure quasi afectats per l’epidèmia de còlera que sofriren molts pobles de la comarca de la Vall d’Albaida. La gratitut dels aieloners, va motivar la celebració d’actes festius en el seu honor.
A l’any 1804 van ser concedits i traslladats a la parròquia d’Aielo les restes de Sant Engraci, procedents del cementeri de Santa Priscilla de Roma, per aixó també es celebren les festes en honor a aquest sant.
La data inicial de les Festes Patronals és l’any 1834 i des d’aquell moment venen celebrant-se fins ara.

Uns dies abans de les festes, comencen els preparatius i les cases i els carrers s’engalanen amb banderes i llums ja que tots els actes es celebren als carrers, a excepció de les celebracions religioses que es fan a l’església, excepte les processons.

Durant aquests dies abans de les festes que són del 5 al 8 d’agost, es celebren actes com bou al carrer, i multitud d’actes culturals com concerts de la Unió Musical del poble, teatres al carrer, entre molts altres actes.

Ja el 5 d’agost comencen les festes patronals en honor als Sants anteriorment mencionats, i en elles es rememoren les lluites entre cristians i moros.

Les festes de Moros i Cristians d’Aielo venen del model desenvolupat a Alcoi, i van començar a celebrar-se al poble cap a l’any 1921 amb dos comparses de moros i altra de cristians, van deixar de fer-se durant uns anys, i es van rependre a l’any 1961.

Les festes comencen amb la presentació de la Regina de festes i la seva cort d’honor a finals de juliol i ja el dia 5 d’agost s’inicien les festes amb el revolteig de campanes. A migdia, es fa l’entrada de Bandes de Música i per la vesprada, els bàndols moros i cristians acompanyats per les bandes de Música, fan la tiromfal Entrada de moros i cristians.

El dia 6 d’agost és el dia del Crist. Aquest dia comença amb el revolteig de campanes i una diana, on els festers de comparsa, disparen trabucs pels carrers del poble i les bandes recorren els carrers amb la seva música. Pel matí es fa una missa en honor al Santíssim Crist, en acabar es dispara una mascletà i per la vesprada es fa la processó, on els festers acompanyen al Crist en el seu recorregut. Ja per la nit, es fa l’ambaixada mora, on es simula la batalla entre els moros i cristians i que primerament guanyen els moros.

El dia 7, dia de Sant Engraci, els festers van al Calvari a pel Sant i el baixen a l’esglèsia on es fa missa i per la vesprada la seva corresponent processó. Al midia, després de la missa es dispara altra mascletà. Ja per la nit es fa la segona part de l’ambaixada on finalment guanyen els cristians.

El dia 8 d’agost pel matí, es fa la pujada de Sant Engraci des de l’eslgésia fins a l’Ermita i en finaltizar aquest acte es celebra un esmorzar popular. Per a finalitzar les festes, aquest dia, ja per la nit, es dispara un castell de focs artificials, que fiquen el colofó final als dies grans del poble.

No hay comentarios:

Publicar un comentario